LOCATIE ONDERZOEK / by Romi Tweebeeke

Op dit moment onderzoek ik voor een nieuwe vrije serie, diverse woonlocaties voor ouderen. Binnenkort ga ik hopelijk 24 uur doorbrengen binnen een (of meerdere...) van deze locaties. Maar wat kies je dan? Er zijn nog al wat opties. Vandaar dat ik ter oriëntatie een groot verpleeghuis, middelgroot verzorgingstehuis en een kleine woongroep/service flat bezoek. 

Vorige week nam ik al een kijkje in een groot verpleeghuis. Ik kreeg een rondleiding van de locatiemanager en was een beetje overrompeld door de kleine kamers, lange gangen en de grote hoeveelheid mensen met rolstoelen. Ik werd gelukkig ook blij verrast met een échte kat, gehandicapten die de boodschappen deden voor bewoners en een mooi binnenpleintje waar men kon schilderen en piano spelen.

Vandaag bezocht ik een kleine serviceflat in West-Friesland. Mensen hebben hun eigen huisje, met alles er op en er aan. Vrijwilligers uit de buurt brengen eten mee en organiseren feestjes. Bovendien is er de mogelijkheid tot 24 uur per dag zorg. Op deze manier wordt een verpleeghuis eigenlijk overbodig. Is dit dit de toekomst? Samen met de locatiemanager sprak ik een ouder koppel die hiervoor in een verpleeghuis woonde. Ik was benieuwd naar hun mening. Ze waren erg tevreden over de woning en zorg. Wat ze miste uit het verpleeghuis? Het winkeltje. Gewoon 's ochtends nog even zonder je partner een rol beschuit kopen. Een praatje met de caissière, even zwaaien naar de buurman en een vers bosje bloemen meenemen. Doordat het pand van de woningbouw is, kan de zorgaanbieder dit niet realiseren. Zou een foodtruck wel mogen? 

Dit soort werkbezoeken vind ik geweldig. Oplossingen bedenken, brainstormen over de toekomst, in gesprek gaan met bewoners en locatiemanagers. Op dit moment weet ik nog niet voor welke woon(vorm) ik ga kiezen voor een fotoreportage. Ze hebben allemaal hun charme en allemaal hun valkuilen. 'Wat vind ik hier nou eigenlijk van?'. Dat is een vraag die telkens terug komt. Misschien moet ik ze wel gewoon allemaal gaan fotograferen? Ik heb weer iets om over na te denken!