OPENING + BOEKPRESENTATIE by Romi Tweebeeke

UITNODIGING EXPOSITIE & BOEKPRESENTATIE 'OVER WINTERTIJD' 

Benidorm: vroeger een klein vissersdorpje, nu een stad met ruim 330 wolkenkrabbers en bijna 70.000 tijdelijke verblijfplaatsen. De stad groeide uit tot een van de populairste overwinterbestemmingen van Europa. Ik trad wekenlang in de voetsporen van deze overwinteraars. Het resultaat zie je van 4 maart t/m 9 april in Melkweg Expo en in mijn nieuwe fotoboek 'Over wintertijd'. 

Met deze mail wil ik jullie van harte uitnodigingen voor de feestelijke opening + boekpresentatie op 3 maart om 17:30. Op dit Facebook evenement kun je de voorbereidingen volgen en aangeven dat je aanwezig bent. De opening is openbaar dus neem gerust mensen mee!

Heb je een bijdrage gedaan via voordekunst? Je boek en/of andere tegenprestatie ligt tijdens de opening voor je klaar!

Hopelijk zien we elkaar op 3 maart :)

Hartelijke groet,
Romi Tweebeeke

----
Benidorm - over wintertijd | Romi Tweebeeke
4 maart t/m 9 april 2017
Open: wo t/m zo 12.00 – 21.00 uur
Gratis toegang

Ingang via Melkweg Café
Marnixstraat 409 - Amsterdam

 

EXPO PROSPECTS & CONCEPS - MONDRIAAN FONDS - ART ROTTERDAM by Romi Tweebeeke

Deelnemende kunstenaars: 
Marijn Bax / Marieke Berghuis / Lola Bezemer / Wieke Bonnier / Rob Bouwman / Margriet van Breevoort / Olivier van Breugel & Simone Mudde / Michiel Burger / Brian Coutinho / Britt Dorenbosch/ Mandy den Elzen / Ingeborg Entrop / Kim van Erven / Helen Anna Flanagan / Robert Glas / Katinka van Gorkum / Timo van Grinsven / Yoeri Guépin / Niek Hendrix / Ursula Jernberg / Alle Jong / Otto Kaan / Damian Kapojos / Iztok Klancar / Anne Kolbe / Theodora Kotsi / Jasmijn Krol / Mila Lanfermeijer / Tom Lore de Jong / Chaim van Luit / Milo van der Maaden / Anne-Marie van Meel / Dorine van Meel / Quenton Miller / Abel Minnée / Pendar Nabipour / Bernice Nauta / Bart Nijboer / Marijn Ottenhof / Joyce Overheul / Temra Pavlovic / Eric Peter / Willeke van Ravenhorst / Johan Rijpma / Daphne Rosenthal / Jan Rosseel / Bert Scholten / Philip Schütte / Rosa Sijben / Luuk Smits / Margré Steensma / Laurens Stok / Mitchell Thar / Kyle Tryhorn / Romi Tweebeeke / Sanne Vaassen / Jop Vissers / Guy Vording / Jan Wattjes / Sebastiaan van Weelden / Harm Weistra / Lucian Wester / Riet Wijnen / Timmy van Zoelen

Openingstijden:
Woensdag 8 februari 2017
Opening alleen met uitnodigingskaart Art Rotterdam: 18.00 - 22.00 uur

Donderdag 9 februari 2017
11.00 - 19.00 uur

Vrijdag 10 februari 2017
11.00 - 21.00 uur

Weekend 11 en 12 februari 2017
11.00 - 19.00 uur

B E N I D O R M - 3.0 - D A G 1 by Romi Tweebeeke

Ik zit de komende dagen weer in Benidorm! Waarom? Omdat ik toch wil ervaren hoe deze stad in het hoog-seizoen evolueert tot iets anders dan wat ik tot nu toe gezien heb!

RomiTweebeeke_copyrighted

Tijdens mijn eerdere periodes hier, afgelopen februari en april heb ik geen wolk of regendruppel gezien. Zonovergoten. Vandaag, midden in het hoogseizoen, regent het! De lucht is grijs en het volk wat rond loopt een stuk minder grijs. De pensionado's zijn er wel, alleen wat minder en goed verstopt. Grote groepen Engelse jongeren en donker bruin gebakte jonge gezinnen lopen over de boulevard. Op het strand liggen de volhouders, gewapend met een parasol. 'Gewoon afdwingen' hoor ik ze denken. De mensen die beter weten haken af en keren terug naar huis / hotel / appartement / de camping. Ik ben een van die afhakers, morgen weer een dag!

MIJN KWALITEIT VAN LEVEN - TESSA (73) by Romi Tweebeeke

Voor mijnkwaliteitvanleven.nl bezoek ik verschillende zelfstandig wonende ouderen om met ze te praten over hun woning, hun leven en eventuele aanpassingen. Samen met hen ga ik op zoek naar 'Wat gaat er goed en wat kan er beter!’. Het resultaat van deze ontmoetingen leg ik vast in beeld en tekst. De eerste blog, over Tessa (73) die nog heel graag tuiniert, staat nu online!

B E N I D O R M - B O E K by Romi Tweebeeke

Van ruim 1200 naar 80. Een flinke opgave! Deze week heb ik de tijd genomen om een eerste opzet van het boek te maken. Plakken, knippen en schuiven. Voor nu zijn er al heel wat favoriete beelden gesneuveld. Met deze opzet ga ik de komende twee weken op pad, op zoek naar de juiste samenwerking. Zodat ik tijdens mijn volgende reizen precies weet wat ik nog nodig heb! 

Over een paar weken stuur ik weer een officiële update via een nieuwsbrief!

B E N I D O R M - R E I S 2 - A F T E R by Romi Tweebeeke

Het komende jaar werk ik aan een project over Benidorm. Benidorm is in de wintermaanden het toevluchtsoord voor vele senioren uit de rest van Europa. Het grijsgehalte is hoger dan gemiddeld en de stad heeft niet voor niets de bijnaam Rollatorcity. Met mijn camera en schrijfblok treed ik in hun voetsporen en ontdek ik deze bijzondere stad. Na in februari een week in mijn eentje op deze plek te hebben doorgebracht, keerde ik in April terug. Met assistentie en concrete plannen. In dit filmpje geef ik een impressie van mijn tweede reis! Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je in op: romitweebeeke.com/nieuwsbrief

Met dank aan Jaap van Eggelen (jaapvaneggelen.nl) en het Mondriaan Fonds

B E N I D O R M 2.0 - D A G - 7 by Romi Tweebeeke

Het leuke van ergens langer blijven of vaker komen is dat je gezichten gaat herkennen en ziet dat de mensen ook hier van routines en herhaling houden. Routines zorgen voor houvast, zeker voor mensen op leeftijd. Vandaag gaf ik mezelf tien minuten om vlak voor de gym te observeren wat er gaande was op en rondom het strand. Ik zag de eerste gymlui enigszins ongemakkelijk op hun horloge kijken en alvast het zand rondom hun voeten wegvegen. Tijdens de gymnastiek staan dezelfde mensen op verschillende dagen op een vaste plek, daar bij die linker palm of rechts achterin net in de schaduw van een gebouw. De mensen langs de kant zijn minstens net zo leuk als de mensen op het zand. Langs de kant doen mensen namelijk stiekem mee. Het zonnetje, de muziek en het enthousiasme van lerares werkt voor bijna iedereen aanstekelijk. Deze dingen zorgen er voor dat je ook als toeschouwer niet stil kunt staan.
 

romitweebeeke_benidorm4


Het is nu tijd om naar huis te gaan, met ruim 1200 nieuwe beelden en een hele hoop notities. Een deel van mijn werk heb ik inmiddels ingestuurd voor een groot fotofestival a.s. zomer. Duimen jullie mee?

Hasta la próxima / tot de volgende!

PS> we zijn bezig met een kleine after movie, dus een kijkje achter de schermen!

B E N I D O R M 2.0 - D A G 5 & 6 by Romi Tweebeeke

B E N I D O R M 2.0 - D A G - 5
Vanmiddag nam ik het toeristenbootje naar Peacock / Benidorm Island. Vijftien euro voor een retourtje en er zou een lekkere snackbar op het eiland zijn. Plus de bonus: je mocht zo lang op het eiland blijven als je zelf zou willen. Het klonk verleidelijk. Op internet had ik veel negatieve berichten gelezen maar ondanks dit zat het bootje toch nog aardig vol. Deze meneer trok mijn aandacht, gewapend met een filmcamera en fototoestel wist hij bijna de gehele boottocht staand en enthousiast te fotograferen/filmen. Hij negeerde de waarschuwingsbordjes en had duidelijk zijn stoute schoenen aan. Aangekomen op het eiland mochten we met een kleinere groep in een heuse onderzeeër. Nadat ik veertig keer dezelfde vissoort had gezien was het tijd voor een bezoek aan de snackbar. Het was allemaal een beetje smoezelig, dus de snackbar sloegen we over. Ondanks de naam Peacock Island heb ik geen pauw gezien en zag ik vooral meeuwenpoep en toeristen. We namen het volgende bootje weer terug. Op zoek naar het échte avontuur.

Morgenochtend keren we nog een keer terug naar het resort, daar doen ze namelijk iedere donderdagochtend met een clubje aan Aquagym. ‘Doe mee met ons! Dans in het water op leuke muziek!’ zegt de poster die ik afgelopen zondag al zag hangen. Wij zijn benieuwd, hopelijk laat de groep ons toe en mogen we dit vastleggen. Maar in het resort…weet je het maar nooit!

B E N I D O R M 2.0 - D A G - 6
Langzaam verander ik zelf in een Benilover. Mijn huid kleurt bruin, mijn tempo wordt langzamer en tegen een uurtje of drie zou ik zo kunnen slapen. Het is niet erg, dit hoort erbij. Ik ga mee in het tempo van de stad. Zo stond ik vanochtend dus goed vroeg op en was ik om negen uur al in het resort. Op straat was het stil maar in het overdekte warme zwembad verzamelde zich een aardig clubje. Negen vrouwen en één man om precies te zijn. Sinds vorige week doen ze hier samen een uurtje aquagym, dit onder begeleiding van een lerares en muziek. Door het hele resort hangen posters om de bewoners te attenderen op deze nieuwe club. Deelname is geheel vrijblijvend en gratis. Na wat technische problemen galmt de opera muziek uit de speakers. Het is een mooi gezicht, met uitzicht op de bergen en eekhoorns. In de zomer gebeurt dit buiten. Misschien toch nog maar een keer terug komen dus……

Morgenavond vertrek ik weer naar Nederland. Met Benidorm ben ik nog niet klaar. Hierover later meer. Gelukkig kan ik morgen nog een keer van de ochtendgymnastiek genieten. Ik ontdekte trouwens vandaag dat na het gymen de mensen samen zingen! 

Nu eerst een kleine siësta!

B E N I D O R M 2.0 - D A G 3 & 4 by Romi Tweebeeke

benidorm_dag3_romitweebeeke

B E N I D O R M 2.0 - D A G - 3
Om half elf begon een clubje van dertien mensen aan hun wekelijkse portie minigolf. ‘Geen wereldkampioenschappen maar gewoon een gezellig potje knikkeren voor volwassen’ aldus Simone (84). Simone, gekleed in een blauw joggingpak woont al 30 jaar in Spanje en voelt zich er thuis. Vooraf worden er kaarten getrokken en op die manier worden de teams samengesteld. Simone vertelt mij ook dat dit absoluut geen Benidorm is. Een opvallende uitspraak die mij nieuwsgierig maakt. Wat is Benidorm dan wel? Het gezelschap is gemengd, de leeftijden beginnen bij de 75 en de oudste, Piet, is maar liefst 92 jaar. Het is niet aan hem te zien, maar hij wil tussendoor wel af en toe even zitten. Ondanks dat er veel wordt gelachen zijn ze achteraf toch nog wel een beetje kritisch naar elkaars punten. ’39, oei dat is niet best!’ Na het spelletje gaan ze samen aan de wijn. Het mag dan pas half 12 zijn, tijd is hier niet belangrijk. Dit is het goede leven! 

Naast het minigolf fotografeerde ik Gerard (77) met zijn hondje Woef (5) ‘Woef, ja de naam mocht hij zelf kiezen!’ vertelt Gerard mij lachend. Hij woont twee weken op proef in het Resort en is er nog niet uit of hij wil blijven. We aten samen en kregen bij een drie gangen diner ieder een halve fles wijn. Ook fotografeerde ik het engelse koppel Barbara (76) en Norman (80). Die in hun Buggy, bij ons bekend als scootmobiel, nog iedere dag de heuvel af crossen. ‘We love Benidorm’

Vanavond ga ik het nachtleven ontdekken en morgen, morgen zie ik morgen. Als ik hier in Benidorm iets heb geleerd, is het dat je moet open staan voor verrassingen en dat dingen gaan zoals ze gaan. Lang leven de vrijheid!

B E N I D O R M 2.0 - D A G - 4
‘De mensen genieten hier gewoon veel meer’ Een uitspraak die ik gisteravond opving terwijl ik at in een Nederlands restaurant aan de boulevard. Restaurant Valkenburg, het enige echte Hollandse restaurant aan het strand. Dit stond op de placemat in het lettertype Comic Sans. Ik heb deze uitspraak opgeschreven omdat dit eigenlijk de kern is van mijn werk. Ouder worden komt met gebreken, maar kunnen we ondanks die gebreken nog steeds leuke dingen doen en lol hebben? Hier in Benidorm speelt leeftijd geen enkele rol. Vandaag geen resortleven, maar gewoon op jacht langs te kunstlijn. Dit is eigenlijk wat ik het allerleukste vind. Ik schreef al eerder over de gymnastiekclubjes hier, maar het blijf mij fascineren. Ik was blij dat ik het vandaag eindelijk weer kon bekijken. Kan iemand mij vertellen waarom we dit in Nederland niet doen?

Ondertussen sta ik in Nederland vandaag in de Haagse versie van het Algemeen Dagblad. Met een klein stukje over mijn missie en een foto van hip-hoppende ouderen in Den Haag. Dit hip-hoppen gebeurt onder leiding van Sportief Plan die overigens nog veel meer leuke dingen doen!

Movimiento!

B E N I D O R M 2.0 - D A G 1 & 2 by Romi Tweebeeke

DAG 1
Vanochtend was ik niet meer de jongste in het vliegtuig. Waar de vorige keer nog een koektrommel rond ging en mensen elkaar bij de voornaam kende, leken het nu vooral onbekende van elkaar. Verschillende generaties zaten in een vliegtuig. Of dit komt doordat het een zaterdag vlucht was of omdat overwinter seizoen afgelopen is weet ik nog niet. Uren loop ik buiten, met mijn camera. Benidorm is en voelt anders, ik zie minder mensen in een scootmobiel, meer jonge gezinnen, het is drukker en natuurlijk warmer. Ondanks dit voelt het voor mij toch ook een beetje als thuiskomen. Ik ga er van van genieten, net als deze meneer. Morgen ga ik echt op pad!

DAG 2

Met een stapel papieren in 3-talen (dit moet i.v.m. privacy) en vol goede moed vertrok ik naar het Resort. Ik had een duidelijk voornemen: actief mensen aanspreken en fotograferen. Wie zijn de bewoners en hoe gelukkig zijn ze hier? Het luxe resort ligt aan het randje van Benidorm en is omringd door groen. Een prachtige plek, met zwembaden, beweegtuinen, jeu des boules banen etc. Alles om gelukkig oud te worden. Maar vandaag was het rustig, om eerlijk te zijn: te rustig. Fotograferen kwam er niet echt van en de mensen die ik aansprak vonden het geen goed idee. Hierdoor zakte de moed snel in mijn schoenen en gaf ik het op. Ik ging over op pen en papier en schreef over o.a. over een te klein gehoorapparaat waar in een groepje over werd gesproken. Plus over mijn ontmoeting met een Nederlands sprekende proefbewoner. Volgens hem was er vandaag niks te beleven. ‘Ja af en toe een oud vrouwtje met een keffertje, meer niet’. Ik heb het oude vrouwtje met het keffertje gezocht maar niet gevonden. Zoals de proefbewoner zei toen ik de wijn om elf uur afwees: Dan ben je nog niet klaar voor Benidorm!

Na vijf uur resort vertrok ik zonder ook maar één portret te hebben genomen weer terug richting de binnenstad. Balen want omdat mijn tijd hier beperkt is, heb ik het gevoel dat ik moet presteren. Via de gemeente heb ik een lijstje met beweegtuinen gekregen, dus ik besloot om flink door te stappen en een nieuwe plek op te zoeken. Een fantastisch tuin met knalgeel, mooie apparaten en een geweldig lelijke skyline op de achtergrond. Alles om het perfecte beeld te maken van iemand die zich flink staat uit leven op een van de apparaten. Helaas, ook hier werd mijn geduld op de proef gesteld. Geen mens te bekennen, ik heb gewacht en gewacht. Maar het bleef stil. Uit pure wanhoop heb ik mijzelf en mijn lieftallige assistent maar gefilmd. Dus geen foto maar een filmpje vandaag. Gewoon omdat het kan en omdat een beetje zelfspot niemand kwaad doet.

Rond vijf uur liep ik eindelijk weer op mijn favoriete plek: de boulevard. De plek waar iedereen flaneert. Ik kon weer op jacht om vervolgens te stranden in een Spaans eetcafe waar flink werd gedanst. Dansen, een onderwerp wat op de een of andere manier maar blijf terug keren binnen mijn werk. Dat dansen op de Zondagmiddag schijnt hier heel gewoon te zijn. Foto’s hiervan volgen later.

Morgen keer ik nog eenmaal terug naar het resort, ik begreep van de baliemedewerker dat er op Maandag meer gebeurt. Er werd gesproken over midgetgolf. Hopelijk met een grote opkomst!