AAN ALLE BOEKINKOPERS / by Romi Tweebeeke

Hoe gaat het je de verkoop van je boek Romi?
Goed zeker?

Het valt niet mee. Na een vliegende start tijdens de expo in Amsterdam kwam de verkoop eigenlijk zo goed als stil te liggen. Ik doe alles zelf, van PR tot het dichtvouwen van de enveloppen en het opplakken van de postzegels. De veertig goed ruikende dozen met 350 boeken staan bij mijn ouders opgeslagen.

Een fotoboek maak je niet om rijk te worden. Een fotoboek maak je om een verhaal te vertellen. Dit verhaal vertel je niet als de boeken in de doos blijven liggen

De boeken moeten de wereld in. Vol ambitie sloot ik mij officieel aan als uitgever bij het Centraal Boekhuis. Het kost een paar centen (€30 per maand + 40% van de verkoopprijs per boek en €1,25 verzendkosten per boek) maar dan heb je ook wel wat.. zou je denken. Iedere boekhandel in Nederland kan het boek bij hen bestellen. Echter…moeten ze dan nog wel weten dat het boek / de auteur bestaat. Daar ligt een uitdaging. Tip: geef nooit boek uit met de titel ‘Over wintertijd’ terwijl de zomer al op de loer ligt. Boekinkopers kijken vaak niet verder dan hun neus lang is. Never judge a book by his cover of in dit geval de titel. Het boek heet misschien ‘Over wintertijd’ en de foto’s zijn inderdaad genomen tijdens de winterperiode… maar het gaat over zoveel meer. Het gaat over toerisme, ouder worden, keuzes maken etc. Daarnaast ogen de taferelen die ik heb vastgelegd voor Nederlandse begrippen heel zomers, er is dus geen enkele reden om dit boek direct over te slaan. Het hoofddoel van het boek is om mensen de vraag te stellen: hoe wil jij ouder worden? Dit kan wat mij betreft 24/7 en 365 dagen per jaar. Deze vraag is nu, met alle ontwikkelingen en de vergrijzing, relevanter dan ooit!

Gelukkig kreeg het project mooie aandacht bij Tijd voor Max, Radio 1, 2, NRC, Trouw (8 pagina’s!!), het Nederlands Dagblad etc. Ik kan het dan ook moeilijk verkroppen dat ik van verschillende boekhandels teruggekoppeld krijg dat ze mijn boek niet inkopen omdat ik niet bij De Wereld Draait Door heb gezeten. Echt waar? Ja echt waar. Zou Matthijs weten dat jonge makers inkomsten mislopen door zijn tv-programma? Ik stuurde mijn boek uiteraard op naar de redactie. Helaas €29,95 weggegooid, ik kreeg geen enkele reactie. RTL Late Night reageerde wel. Positief, maar ze wisten het onderwerp niet te plaatsen. Dat snap ik ergens nog wel, ik fotografeer komkommer onderwerpen. Altijd leuk, maar nooit echt actueel. Als er iets speelt op het gebied van ouderenzorg of pensioen ontwikkelingen dan zijn er BN-ers die hier veel meer van af weten. Die zitten dan ook regelmatig aan tafel, bijvoorbeeld Hugo Borst.

‘Hebben jullie mijn mailing ontvangen’. Een vraag die ik al tientallen keren stelde aan de boekhandel hier om de hoek. ‘Ja meisje, wij krijgen zoveel mail. We kunnen echt niet alles bekijken’. Als ik dan met mijn boek onder de arm vraag naar de eigenaar krijg ik vaak het verzoek om een mailtje te sturen. Hoppa, het cirkeltje is weer rond. Onbegrijpelijk dat mensen met liefde voor boeken willen communiceren via de digitale snelweg. Een boek moet je vasthouden, voelen en ruiken. Zeker een boek met dit formaat en deze vormgeving. Het is het jammer. Winkels hebben het zwaar, maar de onbekende schrijvers / fotografen / kleine uitgevers hebben het minstens net zo zwaar. Waarom helpen we elkaar niet iets meer? Als boekhandel heb je volgens mij het vermogen om je te onderscheiden van de rest en het internet. Inkopers zouden iets minder conservatief moeten rondkijken. Blijf eens weg van de boekenbeurs, sla de folder van uitgeverijen over en ga eens in gesprek met jonge makers. Bij deze dan ook de oproep aan alle Nederlandse en Belgische boekinkopers: wie durft? 

Geen boekinkoper maar wel nieuwsgierig naar het boek, je betaalt nu tijdelijk geen verzendkosten met de code ‘melkweg’ 

www.romitweebeeke-shop.com